Wanneer is er sprake van detachering?
Volgens de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) is detachering (transnationale dienstverrichting) wanneer een buitenlandse werkgever, die niet in Nederland maar in een ander land van de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland gevestigd is, zijn werknemers naar Nederland stuurt om een opdracht uit te voeren voor een opdrachtgever. Meestal is er een dienstovereenkomst tussen de buitenlandse werkgever en de Nederlandse opdrachtgever.
De WagwEU noemt 3 vormen van detachering:
De Nederlandse regelgeving (WagwEU) benoemt ook specifiekere voorwaarden van een detachering:
- Het buitenlandse bedrijf moet daadwerkelijk substantiële activiteiten uitvoeren in het Europese land waar het is gevestigd. Bijvoorbeeld door in dat Europese land de belangrijkste activiteiten uit te voeren en daar belasting en premies te betalen.
- De detachering is tijdelijk. De werknemer moet dus normaal gesproken in het land werken waar zijn werkgever gevestigd is. En na afronding van de detachering moet de werknemer weer terugkeren.
Schijndetachering
Als de detachering niet aan de voorwaarden voldoet, heet dit schijndetachering. In dat geval geldt de volledige Nederlandse wet- en regelgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Wet Arbeid Vreemdelingen. Als de werknemer niet de EU-nationaliteit heeft en schijngedetacheerd is, dan kan er een boete opgelegd worden voor illegale tewerkstelling. De Nederlandse autoriteiten controleren hierop.