Moet ik mij als zelfstandige ook melden?
De meldingsplicht geldt alleen voor zelfstandig ondernemers die werkzaam zijn in een aantal aangewezen sectoren. Meldingsplichtige zelfstandigen hebben ook een aantal administratieve plichten.
Om te bepalen in welke sector u werkt, kijkt u naar de activiteiten die u in Nederland uitvoert en de ondergenoemde criteria. Op de website voor Standaard Bedrijfsindeling (SBI) kunt u opzoeken in welke sector uw werkzaamheden vallen.
De sector waarin u werkt, wordt beoordeeld op basis van de volgende criteria:
- de aard van de feitelijk verrichte werkzaamheden;
- de activiteiten en werkzaamheden zoals die zijn benoemd in de overeenkomst van opdracht of aanneming van werk of vervoersovereenkomst;
- de bedrijfsindelingscode die aan de zelfstandige is toegekend op basis van diens economische activiteiten; en
- de locatie waar de werkzaamheden worden verricht.
U dient zich te melden als u werkt in een van de volgende sectoren of subsectoren, die in de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) worden aangeduid met de volgende classificaties:
Administratieve plichten
Op grond van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) geldt voor meldingsplichtige zelfstandigen uit de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland een aantal verplichtingen:
De meldingsplicht
Meldingsplichtige zelfstandigen uit de bovengenoemde landen zijn verplicht om hun werkzaamheden in Nederland aan te kondigen. Zij dienen hun melding te doen vóór aanvang van de werkzaamheden, via het Nederlandse online meldloket. De opdrachtgever is verplicht om te controleren of de dienst correct is aangemeld. Is de melding onjuist of ontbreekt deze, dan moet de opdrachtgever dit aangeven in het meldloket.
De verplichting om bewijsstukken beschikbaar te hebben op de werkplek
Uit deze bewijsstukken blijkt het volgende:
- zijn identiteit;
- de identiteit van de dienstontvanger;
- de identiteit van de verantwoordelijke voor de uitbetaling van het loon;
Deze documenten dienen na beëindiging van de werkzaamheden nog vijf jaar beschikbaar te zijn; de Nederlandse Arbeidsinspectie kan hiernaar vragen.
Inlichtingenverplichting
De verplichting om op verzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie informatie te verstrekken die de Inspectie nodig heeft voor het uitoefenen van het toezicht.
Deze plichten zijn ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Van schijnzelfstandigheid is sprake wanneer een persoon als zelfstandige door een opdrachtgever wordt ingehuurd, maar deze feitelijk werknemer is.
De Nederlandse Arbeidsinspectie kan een bestuurlijke boete opleggen bij het niet naleven van de meldplicht, het beschikbaar hebben van de documenten of de inlichtingenverplichting.