Derdelanders

Stuurt een buitenlands bedrijf (gevestigd in de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland) werknemers van buiten de EU, EER of Zwitserland naar uw opdracht of klus? Dan zijn deze medewerkers derdelanders. Zij mogen via detachering voor u werken. Wees ervan bewust dat er regels gelden voor het detacheren van derdelanders.

Belangrijkste voorwaarden

  1. Het moet gaan om daadwerkelijke detachering. Dit betekent dat het bedrijf dat u inhuurt substantiële activiteiten uitvoert in het Europese land waar het gevestigd is. Hun werknemers mogen alleen tijdelijk in Nederland komen werken. Weet u niet zeker of er sprake is van detachering? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.
  2. Derdelanders werken en verblijven legaal in het Europese land waar het bedrijf gevestigd is.
  3. Derdelanders moeten gewoonlijk werken in het Europese land waar het bedrijf gevestigd is. Een derdelander mag dus niet direct nadat hij in het Europese land gaat werken naar Nederland gedetacheerd worden.

Arbeidsvoorwaarden

Gedetacheerde derdelanders hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als gedetacheerde werknemers met een EU-nationaliteit. Dat betekent dat ze recht hebben op de arbeidsvoorwaarden van het Europese land waar het bedrijf gevestigd is, maar ook op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlands minimumloon. De buitenlandse werkgever is verantwoordelijk voor het bieden van deze arbeidsvoorwaarden. U kunt de buitenlandse werkgever helpen door te delen wat het wettelijke minimumloon is in Nederland en welke collectieve arbeidsovereenkomst (cao) geldt in uw sector. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlands minimumloon.

Voorbeeld

Iemand uit Oezbekistan werkt al een paar jaar bij een bedrijf in Polen. Het buitenlandse bedrijf detacheert deze werknemer naar Nederland voor uw opdracht van twee maanden. In dit geval heeft deze werknemer recht op alle arbeidsvoorwaarden die in Polen gelden, én op de harde kern van arbeidsvoorwaarden die gelden in Nederland.

Meldplicht derdelanders

Detacheert het buitenlandse bedrijf tijdelijk derdelanders voor uw opdracht naar Nederland? Dan zijn zij verplicht de komst van derdelanders vooraf te melden. De buitenlandse werkgever doet de melding in het Nederlandse meldloket. U bent verplicht de melding binnen 5 werkdagen na start van de detachering te controleren in het meldloket.

Tip: Bij detachering gelden de voorwaarden zoals hierboven genoemd. Controleer of dit bij het buitenlandse bedrijf bekend is.

Let op! Is een derdelander meer dan 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in Nederland? Dan moet de buitenlandse werkgever een verblijfsvergunning voor grensoverschrijdende dienstverlening aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Veelgestelde vragen