Ik huur een buitenlands bedrijf of buitenlandse zelfstandige in
Huurt u als opdrachtgever in Nederland een buitenlands bedrijf of buitenlandse zelfstandige in voor een tijdelijke opdracht? En komen zij uit de EU, EER of Zwitserland? Dan is het volgens de wet verplicht dat zij hun komst melden in het online meldloket. Als opdrachtgever bent u verplicht te controleren of zij voor hun komst (juist) gemeld zijn.
Melden is belangrijk
Melden is belangrijk. Door de gedetacheerde werknemers te melden, kan de overheid controleren of zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken. Zo zorgen we dat de juiste, Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden en gaan we oneerlijke concurrentie tegen.
De meldplicht is onderdeel van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie. Dit is een Nederlandse wet, gebaseerd op de Europese Detacheringsrichtlijn.
Zo werkt het meldproces voor u
Het melden en controleren gebeurt in het online meldloket. In deze animatie leggen we uit hoe dit werkt.
Het melden van de gedetacheerde werknemers bestaat uit drie stappen. Samen met de buitenlandse werkgever of zelfstandige heeft u de taak om (juist) te melden. Zorg dat de melding in orde is voordat de gedetacheerde medewerker start met de opdracht.
Let op! Zijn er in de tussentijd veranderingen? Ook deze moeten gemeld en gecontroleerd worden.
Inhuur via een uitzendbureau
*Als er een arbeidsovereenkomst is tussen uw bedrijf en de uitzendkracht, of tussen een Nederlands uitzendbureau en de uitzendkracht, dan hoeft er niet gemeld te worden. De meldplicht geldt alleen als een werknemer in dienst is van het buitenlandse uitzendbureau en deze buitenlandse werknemer tijdelijk wordt uitgeleend aan u als opdrachtgever in Nederland. Meer informatie over de definitie van detachering vindt u hier. Let op! Als u een uitzendkracht inleent via een Nederlands uitzendbureau dan kan deze uitzendkracht van oorsprong in dienst zijn bij een buitenlands uitzendbureau. Dan is er wel sprake van een meldplicht. U kunt aan het Nederlandse uitzendbureau vragen of dit zo is.
**Let op: Stuurt u een naar Nederland gedetacheerde uitzendkracht door naar een volgend bedrijf in Nederland of in een andere EU-lidstaat? Informeer het buitenlandse uitzendbureau van de uitzendkracht hier op tijd over. Het buitenlandse uitzendbureau moet de melding in het meldloket Posted Workers aanpassen. Op die manier staat in het meldloket de juiste informatie over de (Nederlandse) opdrachtgever en de werklocatie. Het bedrijf waar de uitzendkracht werkt in Nederland moet deze melding controleren.
***Het is de taak van het Nederlandse uitzendbureau om het buitenlandse uitzendbureau op tijd te informeren zodat zij de bestaande melding kunnen aanpassen. Het buitenlandse uitzendbureau blijft verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de gedetacheerde uitzendkracht.
Veelgestelde vragen
Check dan bij het buitenlandse bedrijf/de zelfstandige of de melding al is gedaan. Blijkt dat er nog niet gemeld is? Herinner het buitenlandse bedrijf of de zelfstandige er dan aan dit te doen. Ontvang je daarna nog steeds geen e-mail? Geef dit dan aan bij de helpdesk van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) via helpdeskpw@svb.nl of bel naar 020-6565123. De SVB beheert het meldloket.
Het controleren van de melding is verplicht. Blijkt uit gegevens of een bezoek aan de werkplek dat de komst niet vooraf is gemeld? Of dat deze onjuist is gemeld? Dan lopen u en het buitenlandse bedrijf of de zelfstandige het risico op een boete. Bekijk hier de boetebedragen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert. Zorg dat de melding in orde is voordat de buitenlandse medewerker start met de opdracht. Let op! Zijn er in de tussentijd veranderingen? Ook deze moeten gemeld en gecontroleerd worden. Zo zorgt u dat u geen boete krijgt en helpt u mee aan een eerlijke arbeidsmarkt voor werkgevers en werknemers.
Huurt het buitenlandse bedrijf of de zelfstandige een derde partij in om bij u in Nederland te komen werken? Dan heet dat onderaanneming. Niet u, maar het buitenlandse bedrijf of de zelfstandige is in dat geval opdrachtgever. De derde partij meldt hun komst en de buitenlandse werkgever of zelfstandige controleert de melding. Stuurt het buitenlandse bedrijf ook eigen werknemers? Dan moeten zij apart gemeld worden door hun werkgever. Die melding moet u als opdrachtgever wél controleren.
Deze wet geeft gedetacheerde werknemers recht op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die Nederland biedt. Denk aan het recht op minimumloon, voldoende pauzes, een gezonde en veilige werkplek, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en een minimumaantal vakantiedagen. Daarnaast hebben de buitenlandse werkgevers een aantal administratieve verplichtingen, waaronder het doen van de melding. In sommige sectoren geldt dit ook voor zelfstandigen. Door de melding kan de overheid makkelijker controleren of bedrijven zich aan de regels houden.
Uitzonderingen meldplicht
Soms hoeven werknemers niet gemeld te worden. Dan hoeft u dus ook niet te controleren.
Als werknemers werken binnen het openbaar bestuur, overheidsdiensten of extraterritoriale organisaties, hoeven zij niet gemeld te worden. Voorbeelden van extraterritoriale organisaties zijn bijvoorbeeld de Verenigde Naties of de Europese Unie.
De meeste zelfstandigen hoeven zich niet te melden. Een overzicht van de sectoren waar wél een meldingsplicht geldt voor zelfstandigen, vindt u hier.
Huurt u vaak hetzelfde buitenlandse bedrijf of dezelfde zelfstandige in om in Nederland te komen werken? Soms mag het buitenlandse bedrijf dan een jaarmelding doen. Er hoeft dan maar één keer per jaar gemeld te worden. U hoeft jaarmeldingen niet te controleren. Meer informatie over een jaarmelding vindt u hier.
De meldplicht geldt niet voor werknemers die bepaald tijdelijk werk doen. Denk aan gastsprekers op een congres, werknemers die een korte zakenreis maken en dringend onderhoud aan werktuigen. U hoeft dan ook niet te controleren of er gemeld is. Een overzicht van de categorieën en voorwaarden voor bepaald tijdelijk werk vindt u hier.
Gedetacheerde werknemers met een nationaliteit van buiten de EU, EER of Zwitserland (derdelanders)
Ook als werknemers met een nationaliteit van buiten de EU, EER of Zwitserland tijdelijk naar Nederland gedetacheerd worden, geldt de meldplicht. Bekijk hier de aanvullende eisen voor werknemers van buiten de EU, EER en Zwitserland.
Rechten en plichten
Werknemers die gedetacheerd zijn in Nederland hebben recht op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die hier gelden. Werkgevers van gedetacheerde werknemers zijn verplicht hiervoor te zorgen. Lees hier meer over deze rechten en plichten.