Huurt u als opdrachtgever in Nederland een buitenlands bedrijf of buitenlandse zelfstandige in voor een tijdelijke opdracht? En komen zij uit de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland? Dan is het volgens de wet verplicht dat zij hun komst melden in het online meldloket. Als opdrachtgever bent u verplicht te controleren of zij voor hun komst juist gemeld zijn.
Melden is belangrijk
Melden is belangrijk. Door de gedetacheerde werknemers te melden, kan de overheid controleren of zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken. Zo zorgen we dat de juiste, Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden en gaan we oneerlijke concurrentie tegen.
De meldplicht is onderdeel van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). Dit is een Nederlandse wet, gebaseerd op de Europese Detacheringsrichtlijn.
Zo werkt het meldproces voor u
Het melden en controleren gebeurt in het online meldloket. In deze animatie leggen we uit hoe dit werkt.
Het meldproces
Het melden van de gedetacheerde werknemers bestaat uit drie stappen. Samen met de buitenlandse werkgever of zelfstandige heeft u de taak om juist te melden. Zorg dat de melding in orde is voordat de gedetacheerde medewerker start met de opdracht.
Inhuur via een uitzendbureau
Veelgestelde vragen
Uitzonderingen meldplicht
Soms hoeven werknemers niet gemeld te worden. Dan hoeft u dus ook niet te controleren.
Gedetacheerde werknemers met een nationaliteit van buiten de EU, EER of Zwitserland (derdelanders)
Ook als werknemers met een nationaliteit van buiten de EU, EER of Zwitserland tijdelijk naar Nederland gedetacheerd worden, geldt de meldplicht. Bekijk hier de aanvullende eisen voor werknemers van buiten de EU, EER en Zwitserland.
Rechten en plichten
Werknemers die gedetacheerd zijn in Nederland hebben recht op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die hier gelden. Werkgevers van gedetacheerde werknemers zijn verplicht hiervoor te zorgen. Lees hier meer over deze rechten en plichten.