Werkt u in een land binnen de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland? En komt u tijdelijk in Nederland werken op basis van detachering, maar blijft u in dienst van uw werkgever? Dan is uw werkgever verplicht uw komst naar Nederland te melden in het Nederlandse online meldloket. Op die manier kan de Nederlandse overheid controleren of u de juiste arbeidsvoorwaarden krijgt.
Werkt u tijdelijk in dienst van een Nederlandse werkgever? Dan valt u niet onder de wetgeving voor detachering. Meer informatie over uw rechten en plichten vindt u op workinnl.nl.
Let op! Gedetacheerd via een uitzendbureau in uw thuisland? Dan zijn de regels net even anders. Ga naar de arbeidsvoorwaarden voor gedetacheerde uitzendkrachten.
Uw werkgever meldt uw komst
Uw werkgever geeft in het meldloket de volgende gegevens van u door: uw naam, geboortedatum, nationaliteit, identiteitsnummer, informatie over waar uw sociale premies betaald worden en mogelijk ook uw e-mailadres. Wilt u weten of u gemeld bent en wat er over u in het meldloket staat? Vraag deze informatie dan op bij uw werkgever.
Nederlandse arbeidsvoorwaarden
Uw werkgever moet uw komst melden omdat u tijdens het werken in Nederland recht heeft op de belangrijkste Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Uw werkgever moet u minimaal deze arbeidsvoorwaarden bieden. De melding van uw werkgever in het Nederlandse meldloket maakt het makkelijker om te controleren of hij of zij zich houdt aan het bieden van deze arbeidsvoorwaarden.
Zijn de arbeidsvoorwaarden in uw eigen land beter?
Als de arbeidsvoorwaarden- en omstandigheden in uw thuisland beter zijn dan in Nederland, dan gelden de voorwaarden van uw thuisland. Dit wordt bekeken per arbeidsvoorwaarde. Het is aan uw werkgever om te checken of dit het geval is.
Voorbeeld: als het minimumloon in uw thuisland gunstiger is, dan heeft u recht op het minimumloon van uw thuisland. Maar u heeft wel recht op bijvoorbeeld de gunstigere Nederlandse regels die gaan over rusttijden, vakantiedagen, veilige arbeidsomstandigheden en gelijke behandeling.
De eerste 12 maanden
Wettelijke Nederlandse arbeidsvoorwaarden
De belangrijkste Nederlandse arbeidsvoorwaarden waar u de eerste 12 maanden recht op heeft, zijn:
- het wettelijk minimumloon;
- regels voor werktijden en voldoende rusttijden;
- veilige arbeidsomstandigheden;
- een minimum aantal betaalde vakantiedagen;
- een gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
Deze arbeidsvoorwaarden staan in de Nederlandse arbeidswetgeving en gelden vanaf de eerste dag van uw detachering.
Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)
In een cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Dat zijn afspraken over bijvoorbeeld loon, toeslagen en uw werktijden. De afspraken die in een cao staan, worden gemaakt door 1 of meer werkgevers(organisaties) en 1 of meer werknemersorganisaties. Die afspraken zijn vaak gunstiger dan de wettelijke Nederlandse arbeidsvoorwaarden.
Algemeen verbindend verklaarde (avv) cao
In sommige sectoren geldt een algemeen verbindend verklaarde (avv) cao. Die cao geldt dan voor alle bedrijven in die sector. In sectoren waar een algemeen verbindend verklaarde cao geldt, heeft u de eerste 12 maanden recht op de harde kern van de arbeidsvoorwaarden uit deze cao.
Onder welke cao u valt, hangt af van het soort werk dat u doet. De cao geldt alleen voor werk dat u in Nederland doet. U kunt aan uw werkgever vragen of en onder welke cao uw werkzaamheden vallen. De Nederlandse opdrachtgever moet uw werkgever daarover informeren, voordat u start met uw opdracht in Nederland.
Arbeidsduurverkorting
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werkt u iedere week meer uren dan in uw contract staat. Volgens uw contract werkt u bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werkt u 40 uur per week. U bouwt dan 2 adv-uren per week op. De extra gewerkte uren neemt u op een ander moment weer op als verlof. Hoe en wanneer u dat doet spreekt u af met uw werkgever.
Een overzicht van de cao’s
U vindt een overzicht van alle (avv’de) cao’s op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van een aantal cao’s is een Engelse vertaling beschikbaar. Bij sommige vertaalde cao’s staat de ‘harde kern’ apart aangeduid in de tekst. Als dat zo is, dan staat dit vaak onder het kopje “voorwaarden die van toepassing zijn op buitenlandse werknemers”. Of onder een kopje met een naam die daarop lijkt. Via de websites en apps van werkgevers- en werknemersorganisaties kunt u ook informatie in het Engels en vertaalde cao’s vinden.
Vragen over uw cao?
Heeft u vragen over uw cao? Dan kunt u terecht bij een vakbond in Nederland. Vakbonden komen op voor werknemers, dus ook voor u. In de cao staat welke partijen deze hebben afgesloten en welke vakbond u dus kunt bellen of mailen. Neem bijvoorbeeld contact op met:
- FNV via +31 88 368 03 68
- CNV via +31 30 751 10 01
- SNCU-helpdesk via 0800-7008 (gratis vanaf Nederlandse telefoonnummers) of 0031 85210 40 80 (als u belt vanuit het buitenland). Of mail naar: helpdesk@sncu.nl.
Soms moet u eerst lid worden om hulp te krijgen.
Na 12 maanden
Na 12 maanden (en in sommige gevallen 18 maanden) heeft u recht op uitbreiding van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Namelijk alle arbeidsvoorwaarden uit de Nederlandse arbeidswetten en algemeen verbindend verklaarde cao’s, met uitzondering van extra afspraken over bedrijfspensioen en het afsluiten en opzeggen van het arbeidscontract.
Als uw opdracht in Nederland langer duurt dan verwacht, kan uw werkgever een verzoek indienen om de periode waarin u alleen recht heeft op de harde kern van arbeidsvoorwaarden te verlengen naar 18 maanden. Uw werkgever kan het verzoek indienen in het meldloket. U heeft dan vanaf de negentiende maand recht op de uitgebreide arbeidsvoorwaarden.
Let op! Vergoedingen en toeslagen die u ontvangt voor kosten die gemaakt zijn voor het uitvoeren van het werk mogen niet gezien worden als onderdeel van het loon. Denk aan reis-, maaltijd- en verblijfkosten. Dit komt dus boven op het loon dat u ontvangt en waar u recht op heeft. Uw werkgever moet op uw loonstrook duidelijk maken welk deel het loon is en welk deel de onkostenvergoeding. Op die manier is duidelijk dat u het loon krijgt waar u volgens de wet of cao recht op heeft, en dat de onkostenvergoeding extra is.
Meer weten over wonen en werken in Nederland?
Op de website workinnl.nl vindt u algemene informatie over wonen en werken in Nederland. Hier staat meer uitleg over uw rechten en plichten en wat u moet regelen als u in Nederland komt werken. Zoals bijvoorbeeld inschrijven in Nederland. Op deze website vindt u ook meer informatie over loon en cao’s.